Voeding voor vissen

Op vlak van voeding, kunnen we vissen in drie soorten onderverdelen:

  • omnivoren (alleseters)
  • carnivoren (vleeseters)
  • herbivoren (planteneters)

De meeste aquariumvissen zijn omnivoor of herbivoor. Kijk ook naar de bekstand. Je hebt vissen met een bovenstandige bek (bijvoorbeeld bijlzalmen). Je hebt vissen met een eindstandige bek, bijvoorbeeld kardinaaltetra’s. En je hebt vissen met een onderstandige bek (een bek die naar beneden wijst, bijvoorbeeld corydoras). De bovenstandige bekken nemen voedsel op van het wateroppervlak, en hebben dus voer nodig dat blijft drijven. Vissen met een eindstandige bek hebben langzaam zinkend voer nodig, zodat ze dat in de middelste waterlaag op kunnen eten. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel van de bodem op, en hebben snel zinkend voer nodig.

Vissen hebben verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Het menu moet bestaan uit eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines. De eiwitten moeten afkomstig zijn van koudbloedige dieren. Dat geldt ook voor vetten. Net als bij mensen is onverzadigd vet gezonder voor vissen. Het is het beste om je vissen een paar keer per dag een beetje voer te geven, liever dan ze in één keer heel veel te geven.

Er is voedingvariatie zat voor je vissen, dus je kunt vlotjes veel afwisseling in het menu brengen.

Droge voeding (droogvoer) voor vissen

Je hebt heel wat soorten droogvoeders op de markt, vaak zijn ze niet erg duur en je doet er erg lang mee. Het bekendste droogvoer is vlokvoer, en dat vormt dan ook meestal de basis voor het menu. Om af te wisselen met droogvoer kun je ook gedroogde muggenlarven, artemia, daphnia, tubifex en spirulina kopen. Voor vissen met een onderstandige bek zijn speciale voedertabletten verkrijgbaar, die zinken meteen naar de bodem.

Diepvriesvoeding

Ook diepvriesvoer is voordelig en handig om in huis te hebben. Neem een kijkje in de rekken van Neon – keuze te over. Geef diepvriesvoer nooit in bevroren vorm aan je vissen, maar laat het eerst ontdooien onder de kraan.

Levend voeding

Hier zijn je vissen dol op, en het is een leuk gezicht om ze te zien jagen op het voer. Geef ze geregeld levende voeding, wees alleen matig met tubifex. Naast tubifex heb je ook nog muggenlarven, watervlooien en artemia.

Andere voeding

Ook in de keuken vind je verschillende soorten voeding voor je vissen. Herbivore vissen worden wild van groente, blancheer (kort in heet/kokend water houden) spinazie, broccoli, doperwten of waterkers. Snij de doperwten altijd even in zodat je vissen er makkelijker bij kunnen.

Ook vissen lijden onder stress, die hen dan vatbaar voor ziektes maakt. Vermijd daarom deze stressfactoren: slechte waterkwaliteit, overvolle bakken, eenzijdige voeding, temperatuurschommelingen, onverenigbare vissen bij elkaar geplaatst.