Slide Aquarium Neon Slide Aquarium Neon Slide Aquarium Neon
FAQ2017-09-26T11:57:00+01:00

Veelgestelde vragen over uw aquarium en vissen

Hoe vaak moet je de filter reinigen?2015-12-14T18:05:12+01:00

Ook dat hangt weer af van een aantal factoren: welke filter wordt er gebruikt? Welke filtermaterialen zijn aanwezig en worden ze wel in de juiste volgorde gebruikt? Wat is de capaciteit van de filter? Hoe groot is het vissenbestand en welke vissen heb je zoal? Hoeveel en welk voedsel wordt er gegeven? Je hebt filters met biologische-, absorberende – of mechanische filtermaterialen. Of een combinatie van die drie. Absorberende filtrmaterialen moeten gewoon vervangen worden zodra ze zijn uitgewerkt. Bij houtskool bijvoorbeeld is dat om de twee – tot tien maanden, afhankelijk van het soort houtskool dat je gebruikt. Mechanisch filtermateriaal moet gespoeld of vervangen worden zodra ze vuil of dichtgeslibd zijn. Dat kunnen filterwatten of sponzen zijn in allerlei vormen en maten. Het dichtslibben hangt af van de grofheid van deze materialen. Biologisch filtermateriaal spoel je best eens oppervlakkig in een emmer met aquariumwater (dat je vervolgens natuurlijk weggiet). Dat doe je om het verlies van bacteriën zo veel mogelijk te beperken. Maar dat doe je best alleen als het echt nodig is! Als je weet dat de capaciteit van je filter maar op het randje van voldoende is, of niet onvoldoende – dan zul je snel merken dat de filter heel snel dichtslibt. Dat merk je aan de pompcapaciteit. Hier zul je dus geregeld je filter moeten reinigen. Ook als je weet dat er te veel vissen in het aquarium zitten, zul je de filter extra vaak moeten reinigen. Hetzelfde geldt als je te veel voedert! Denk er ook aan, het pompje of de motor af en toe te reinigen. Bij gebrek aan onderhoud kan dat vastlopen en zelfs verbranden. Bij de aanschaf van een filter koop je daarom best een filter met overcapaciteit (een filter die net iets te groot is voor je aquarium). Koop een filter van een goed merk bij Aquarium Neon. Bij de meeste goede merken kun je een combinatie maken van verschillende filetermaterialen (mechanische, absorberende en biologische). Die zijn wel wat duurder bij aankoop, maar het is een goede investering, want normaalgesproken kun je zonder problemen aan losse onderdelen geraken bij een defect, breuk of mankement. Dat bespaart je achteraf veel tijd, geld en moeite. Veel succes!

Hoe vaak moet je het water verversen?2017-09-26T11:57:00+01:00

Voldoet de filter aan de grootte van het aquarium? Zitten er niet te veel vissen in het aquarium? Worden de vissen niet te veel gevoederd? Het zijn allemaal factoren die bijdragen tot de vervuiling van het aquarium. Vul gewoon water bij als er een deel verdampt is. Gebruik bij voorkeur osmosewater. Hoe langer het water in het aquarium staat, hoe stabieler het wordt, en hoe beter het biologisch evenwicht. Als bepaalde waterwaarden niet goed meer zijn, dan kun je natuurlijk beter een deel verversen. Maar doe dat niet te veel. Door te vaak te verversen krijg je soms extra problemen. Een vaak opduikend probleem is bijvoorbeeld algenvorming door te veel nitraten en fosfaten (NO3 en PO4). De oorzaak daarvan zoek je best bij te veel voederen, overbevolking, of de fiiltercapaciteit die niet aangepast is aan de grootte van het aquarium. Als je om die redenen water wil verversen, dan gebruik je best osmosewater. Maximum 25 % per week verversen, tot het probleem opgelost is. Osmosewater is zo goed als zuiver water. Het bevat geen chloor, het heeft een neutrale pH, er zit geen kalk in en vooral de Nitraten (NO3), Nitrieten (N02) en Fosfaten zijn nihil.

Worden (goud)vissen gek in een ronde bokaal?2015-12-14T18:04:00+01:00

Op lange termijn misschien wel. Dat hangt af van de inrichting van de bokaal. Een lege bokaal geeft een bepaalde oneindigheid weer in de bokaal. Alsof er nooit een einde aan komt. Gun de vissen een plant of decoartiestuk, een steentje of een stuk hout waar ze zich op kunnen oriënteren. Leg ook wat grind op de bodem zodat ze zich kunnen amuseren. Koop vooral geen te minuscule bokaal en laat ze nooit alleen! Zet ze minstens met twee of drie samen en gun ze een riante bokaal!

Zijn echte planten in en aquarium beter dan kunststof planten?2017-09-26T11:57:00+01:00

Vissen zelf zijn niet zo kieskeurig. Voor hen ziet het er allemaal ongeveer hetzelfde uit. Maar voor de zuiverheid en kwaliteit van het water maakt het wel degelijk een verschil. Echte planten nemen enorm veel afvalstoffen op uit het water, zoals NO2, NO3 en PO4. Echte planten, zeker snelgroeiende planten, zetten ook veel meer CO2 om naar O2. Hoe zuurstofrijker het water, hoe gezonder. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, ontwikkelen algen zich minder vlug in een aquarium met echte planten dan in een aquarium met kunststofplanten! Natuurlijk vergt een aquarium met echte planten meer onderhoud. Er moeten geregeld wat planten gesnoeid worden, planten die niet gedijen op een bepaalde plek, moeten vervangen worden… Een aquarium met echte planten is dus een beetje zoals een tuin; die moet je ook geregeld onderhouden. Alles heeft zijn voor- en nadelen… Zo betekent een aquarium met echte planten een gezonder aquarium (zowel voor de vissen als voor de waterkwaliteit). Een mooier en stabieler aquarium waar minder snel problemen zullen opduiken!

Welk voedsel geef ik het best?2017-09-26T11:57:01+01:00

Probeer zo veel mogelijk af te wisselen! Elk soort voer bevat zijn eigen voedingsstoffen. Probeer te variëren met droogvoer (vlokken, crisps, granulaat, stick,…), diepvriesvoer (muggenlarven, artemia, watervlooien, tubifex,…) en twee tot drie keer per week tabletten of ‘wafers’ voor je bodembewoners. Af en toe kun je de vissen ook eens verwennen met levend voer zoals tubifex of rode-muggenlarven. Maar doe dat niet te vaak, want zoiets is een serieuze verwennerij. Let op dat je het levend voer eerst goed spoelt vooraleer je het aan de vissen geeft. Een nadeel van levend voer is dat je dat meestal niet lang kunt bewaren. Je hebt er dus alle baat bij, het levend voer zo snel mogelijk uit te delen. Tenzij je een speciaal ‘leefpotje’ koopt. In zo’n leefpotje kun je het levend voer met de nodige verzorging veel langer bewaren. Voor heel wat soorten vissen bestaat er specifiek droogvoer. Zo is er specifiek Cichlidenvoer voor Cichliden, Discusvoer voor Discusvissen, en ga zo maar voort. Wissel wel nu en dan met iets anders af. Kortom: variëren is de boodschap!

Wat is de ideale plaats in huis voor het plaatsen van een aquarium?2015-12-14T18:02:09+01:00

Let er eerst en vooral op dat het aquarium niet te veel lichtinval krijgt van buitenaf. Hoe donkerder het aquarium staat, hoe beter. Want buitenlicht veroorzaakt veel algenproblemen. Vermijd zeker zonlicht! Hou het aquarium uit de buurt van veranda’s, ramen en lichtkoepels. Zet het aquarium bij voorkeur op een rustige plaats waar je er het meeste plezier aan beleeft, bijvoorbeeld in de woonkamer, op kantoor, in de wachtkamer, slaapkamer, etc. Als het aquarium op een rustige plaats staat, hebben de vissen ook minder last van stress. Minder stress betekent gezondere vissen. Zet het aquarium ook op een veilige plaats. De ondergrond moet effen, waterpas en stevig genoeg zijn. Want een gevuld groot aquarium betekent al snel een paar honderd kilogram, hou daar rekening mee. Een aquarium is gemaakt van glas, en glas is nog altijd breekbaar. Kijk dus uit voor deurklinken, ramen, ladders enzovoorts.

Hoeveel kost een aquarium?2015-12-14T18:01:31+01:00

Het zijn de grootte van het aquarium en de hoogte van het aquarium die de prijs bepalen. De stevigheid van het aquarium wordt bepaald door de glasdikte en de constructie. De glasdikte wordt bepaald door de afmeting van het aquarium. Hoe groter en hoe hoger het aquarium is, hoe meer druk er op het glas en op de siliconennaden komt. En hoe dikker het glas, hoe duurder uiteraard. Ook het type aquarium is prijsbepalend: wil je een zoetwater- of een zeewateraquariumhouden? Omdat er in een zeewateraquarium veel meer apparaten aanwezig zijn dan in een zoetwateraquarium kost dat eerste aquarium logischerwijze meer. Tot slot hangt de prijs ook af van de afwerking van het aquarium. Degelijkheid, design en afwerkingsmaterialen zetten de toon. Merkaquaria zijn vaak duurder dan de aquaria zonder – of met een minder bekende naam. Merkaquaria zijn kwalitatief beter, en bij merkaquaria kun je meestal ook alle onderdelen apart verkrijgen. Zo hoef je bij een probleem niet meteen het hele aquarium te vervangen.

Hoeveel voedsel mag ik aan mijn vissen geven?2017-09-26T11:57:01+01:00

Dat hangt af van het soort vis en van het soort voedsel dat je geeft. Pas vooral op met de hoeveelheid van het voedsel. Je zult je vissen niet snel te weinig voederen. Geef ze regelmatig te eten, dat wil zeggen twee tot drie keer per dag, maar telkens heel kleine porties, zodat het voer binnen tien seconden verdwenen is. Vlokkenvoer mag niet zinken! Zinkend voer zoals granulaat of diepvriesvoer mag de bodem in feite niet raken. Ontdooi het diepvriesvoer eerst en spoel het uit onder de kraan vooraleer je begint met voederen. En voor wat je bodembewoners betreft (bodempoetsers, algeneters, modderkruipers, …): voer die maar twee tot drie keer per week met speciaal daarvoor ontworpen tabletten of ‘wafers’. Zo vermijd je dat ze te ‘lui’ worden en dat ze daardoor minder poetsen of opruimen.

Hoe lang mag ik de lampen van mijn (zoetwater) aquarium laten branden?2015-12-14T17:59:56+01:00

Dat hangt af van de inrichting van het aquarium en van het type lampen dat aanwezig is. Een aquarium met echte planten moet minstens zes uur per dag kunstlicht hebben om de groei van de planten niet te benadelen. In de winter mag dat maximum tien uur zijn, in de zomer mag dat maximum acht uur zijn. Plaats het aquarium NOOIT in direct zonlicht! Hoe verder weg van het buitenlicht, hoe beter. Een aquarium zonder echte planten hoeft zeker niet tien uur kunstlicht te krijgen. Vijf tot zeven uren volstaan ruimschoots. Krijg je toch bruine algen in het aquarium, dan biedt een halfuurtje meer licht al vaak de oplossing.

Hoeveel vissen mag je in een aquarium stoppen?2015-12-14T17:59:02+01:00

Hier gelden verschilende regels. Voor zoetwatervissen geldt de regel één centimeter vis per liter water, voor zoutwatervissen is dat een halve centimeter vis per liter water. Maar die regel neem je best met een korrel zout. Ten eerste is de aanwezigheid van een DEGELIJKE filter van groot belang. Met ‘degelijk’ bedoelen we zwaar genoeg qua filtercapaciteit – afhankelijk van de grootte van het aquarium. Verder moeten we weten hoe het aquarium is ingericht. Want alle decoratie-elementen zoals rotsen, steen, hout, ornamenten en dies meer pikken in feite de beschikbare zwemruimte voor vissen in. Ten derde vraag je je af welke soorten vissen je in het aquarium wil plaatsen? Is het een agressieve vis met territoriaal gedrag? En leeft de vis solitair of in school? Eén gouden raad dus: bouw het visbestand voor een gezelschapsaquarium langzaam op en observeer de vissen op hun gezondheid en attitude. Ze zullen zelf wel laten merken of ze goed gedijen in het aquarium of niet!

Ga naar de bovenkant